Aktiviteter utanför boulebanan

BåtbussarUpplev Karlstad från vattnet
Upplev Karlstad från vattnet med de populära båtbussarna. De trafikerar Värnern och Klarälvsdeltat. Hållplatserna till båtbussen är placerad på olika platser runt om älven. Det är bara att hoppa på och av, på samma sätt som en vanlig buss på land. De vattenburna linjerna går ofta och biljettpriset är desamma som en bussresa på land. Vill du åka till Kristinehamn, Grums och Borgvik går det turer dagligen.
Det finns möjlighet att köpa biljett till båtbussen ombord och du kan betala på följande sätt för din resa: kontant, betalkort, resekort med reskassa.
För information om tider och linjer se karlstadsbuss.se.
 
Låna en cykelför att ta sig runt sommarstaden!
Låna cyklar helt gratis under sommaren. Solacykeln har blivit ett populärt färdmedel som gör det enkelt och smidigt att ta sig runt i Karlstad. Du kan låna cyklarna vid Stadsbiblioteket över dagen och det enda som behövs är fotolegitimation.
Öppettider: 07.30 – 18.45 på vardagar - sista utlåning 17.45
För mer information besök www.visitkarlstad.se/sv/solacykeln-i-karlstad-0
 
MariebergsskogenKarlstads stadspark
Mariebergsskogen är en plats som erbjuder olika aktiviteter på en och samma plats. Ta ett besök till Naturum Värmland för deras utställning och känn lukten av nybakat från kaféet. Promenera runt skogen och spana in de färgglada fågelholkarna. Fortsätt mot Lillskogen djurpark för att möta djuren på nära håll. Parken är bil- och cykelfri vilken gör att du kan strosa omkring Mariebergsskogen passar alla. Parken är öppen alla dagar 7–22. Naturum Värmland har öppet kl 11-17 och Lillskogen har öppet mellan 8–18.
För mer information besök www.mariebergsskogen.se
 
Sandgrund Lars Lerin
Den anrika dansrestaurangen Sandgrund har blivit hem för konstnären Lars Lerins målningar.
Varje besök är unikt i och med att konstnären konstant byter ut sin konst till nya målningar. Ta en kopp kaffe i kaféet, njut av konsten och kika in i butiken för att ta med en unik souvenir hem. Ett besök på Sandgrund Lars Lerin är något du inte vill missa när du är på besök i Karlstad.
Öppettider: tisdag – söndag 11–16. Entré: 80 kr per person
För mer information besök www.visitkarlstad.se/sv/gora/sandgrund-lars-lerin-27169
 
Alsters Herrgård
Bara 12 minuter från centrala Karlstad hittar du Alsters Herrgård. Platsen har en anrik historia och det är på denna gård som diktaren Gustaf Fröding föddes. Ett besök till herrgården tar dig tillbaka till 1700-talet och du har möjlighet att besöka de olika byggnaderna som alla berättar en historia. I huvudbyggnaden kan du ta en kopp kaffe i kaféet, njuta av omgivningen och ta en guidad tur i museet som berättar om Gustaf Fröding och hans livsarbete. Omgivningen ute på gården gör att du andas in den värmländska luften och får ett minnesfult besök.
Alsters herrgårds är öppet varje dag mellan 11–18.
För mer information besök karlstad.se/Alsters-herrgard/
 
Värmlands museum
Flera fasta och tillfälliga utställningar som tar dig genom 10 000 år av värmländsk historia och konst. Museet har olika utställningar varje år och under sommaren 2018 visas utställningen Värmland i konsten och den berättar om platser, byggnader och personer i Värmland från 1850 - nutid. Utställningen visar bildkonst från Värmlands Museums samlingar.
Öppettiderna är måndag-fredag 10–18, onsdag 10–20, lördag – söndag 11–16.
Entré till utställningarna kostar 80 kr per person.
För mer information besök varmlandsmuseum.se/utstallning/varmland-i-konsten/
 
Brigadmuseum
Museet som tar dig på en spännande tidsresa. Brigadmuseum är en del av nätverket Sveriges Militärhistoriska Arv. Det finns gamla militärfordon, vapen och allt som hör soldatlivet till. Lev dig in i stämningen under det kalla kriget präglades av rädsla och ledde till kraftig upprustning.
Öppettider tisdag-fredag 10–16, lördag-söndag 11–16. Entré 80 kr per person
För mer information besök www.brigadmuseum.se
 
Räkkryss med Stella polaris på Vänern
Njut av mat, dryck, Vänerskärgården och sjöluft ombord på Stella Polaris.
Varje tisdag-lördag lämnar båten kajen i Inre Hamn för en ca 3,5 timmar lång räkkryssning. Turen går förbi Tynäs udde, via passagen Alster Jäverön och in mot Skattkärr. Därefter vidare ut mot Kärrholmen eller via Sättersholmsfjärden till Västra Långholmen och hem igen. Biljettpriset inkluderar räkor, så mycket du orkar, läckra såser som t.ex. aioli, nybakat bröd, salladsbuffé, kaffe och kaka eller en god chokladbit. Om inte räkor passar alla i sällskapet finns nu även tacos som ett alternativ.
Avgång: tisdag-lördag 18.00
Boka på stella-polaris.nu alt.  0707–131652
Pris: 350 kr för vuxna
www.visitkarlstad.se/sv/gora/rakkryss-med-stella-polaris-pa-vanern-33791
 
Fryksta krukmakeri
Vid Nedre Frykens södra strand, i en av Värmlands många och rika kulturbygder har Lars och Eva Bodin sedan mer än 30 år sitt Fryksta Krukmakeri. Där tillverkar de efter egen design alla möjliga bruks- och utställningsföremål i tekniken med glasyr i form av klippark som få krukmakare idag använder. På Fryksta Krukmakeri kan du själv få prova på att dreja och tillverka ditt eget hantverk i verkstaden. I direkt anslutning till verkstaden finner du deras butik där man kan se och införskaffa enkla, tidlösa men varierande hantverk. Det finns även ett trädgårdscafé i anslutning till krukmakeriet som har öppet varje fredag och lördag under sommarmånaderna. Där serveras det nybakat fika på närproducerat porslin som kan avnjutas i den trivsamma trädgården ett stenkast från Nedre Fryken med ångfartyget Freja.
Öppettider måndag-fredag 10–18, lördag 10–15.
För mer information besök www.fryksta.se.
 
 
Gamla kraftstationen i Deje
Spektakulär industribyggnad från tidigt 1900-tal som numera är en kulturell mötesplats för teater, konst, musik eller bara en fikastund i annorlunda miljö. I kraftstationen finns utställningar av olika konstnärer under året. Det finns också ett tillfälle att besöka butiken med mathantverk och konstverk. Öppettider tisdag-söndag 11–17. Entré 50 kr
För mer information besök www.gamlakraftstationen.se
Sliperiet Konsthall & Gastronomi
Sliperiet är något alldeles speciellt. I en unik miljö där kulturarv möter modern konsthall och landsbygd möter det urbana bildas en atmosfär som gör Sliperiet till ett minne för livet.
Sliperiet Gastronomi startades i Konsthallen Sliperiet 2015 med ambitionen att våga vara annorlunda, liksom Sliperiet i övrigt. Restaurangen värdesätter kvalité, kunskap, råvaror och naturen. Från Norden till New York, Tokyo, Spanien och Frankrike vidare hem till Borgvik, Värmland. Ett öppet kök där inget lämnas åt slumpen, där du kan följa hela processen. Full insyn för att höja din upplevelse. Sliperiet konsthall & Gastronomi har fått utmärkelse i White guide 2018.
Öppettider Sliperiet konsthall måndag-söndag 12–17. Entré 90 kr
Öppettider Sliperiet Gastronomi måndag-söndag 12–17. För reservation av bord http://sliperietiborgvik.se/ alt. 0555-14 44 50
www.visitkarlstad.se/sv/evenemang/sliperiet-konsthall-och-gastronomi-i-borgvik-53631